Vad är RankingPadel?

RankingPadel på LIWA Padel i Malmö

RankingPadel är en turneringsform där du anmäler dig individuellt och spelar minst 3 set med olika medspelare. Syftet med RankingPadel är att skapa bra, roliga och jämna matcher på padelbanan. Du kan välja att delta när RankingPadel arrangeras och det finns inget krav på att delta ett visst antal gånger eller med en fast partner.   

Alla deltagere börjar med 500 poäng, oavsett nivå. När du väl är med i RankingPadel, skal du aldrig oprettes som deltager igen..Generellt sett, och mycket förenklat, tjänar du 5 poäng för varje game du vinner et game. Om t.ex. två par börjar med 1000 poäng (totalt för varje par) får du följande poäng när du vinner ett set:

  • 7-6 ger 5 poäng till var och en av vinnarna och ta 5 poäng från förlorarna
  • 7-5 ger 10 poäng,
  • 6-4 ger 15 poäng
  • 6-3 ger 20 poäng
  • 6-2 ger 25 poäng
  • 6-1 ger 30 poäng
  • 6-0 ger 35 poäng

Därefter justeras dina vunna poäng till skillnaden i poängsumman mellan de två paren. Slutligen får alla spelare en liten summa som belöning för att de bara spelar. Detta är inte bara för att uppmuntra till att deltage i RankingPadel, utan också ett erkännande av de extra färdigheter i att spela padel som vi antar att du får för varje spelat set.

Den uppdaterade RankingPadel-listan för Malmö kommer att finnas tillgänglig på brapadel.se, på vår Facebook-sida och Facebook-grupp.. Du kan dock välja att bli anonymiserad, dog ikke noget vi rekommenderar. Det är naturligtvis möjligt att bli borttagen från listan igen av GDPR-skäl eller om du slutar spela Padel.

Rankingmodellen är en ganska enkel formel som ger och tar poäng när du spelar padel. Du tjänar också en liten mängd poäng bara genom att spela, eftersom du också förlorar poäng om du inte spelar på ett tag.

Observera att detta rankingsystem bygger på spelade set, inte matcher. Det betyder att du inte behöver spela en hel match för att et resultat registeres in i detta system. Eller om du spelar en match måste den registreras som två (eller tre) oberoende set.

Detta rankingsystem är särskilt användbart när fyra personer slår sig samman och spelar 3 set i 3 kombinationer, detta tar vanligtvis 1,5-2 timmar, beroende på nivå och nivåskillnad mellan spelarna. Du kan spela med fördel eller golden point. Standarduppsättningen är med fördel. Men eftersom många nationella och internationella turneringar görs med golden point är detta också ett alternativ. Var medveten om att poängen multipliceras med faktorn 0,7 (=devalveras) med golden point jämfört med advantage i varje spel.

Observera att RankingPadel inte är ett system för att samla poäng. Det betyder att det kanske inte är lika viktigt för dig att vinna varje gång. RankingPadel är ett "ge-och-taga-system" och det är socialt balanserat på så sätt att du inte får många poäng genom att vinna över någon som du redan är bättre än. Du kan faktiskt förlora poäng om du vinner för lite över någon där du borde ha vunnit mer. Dessutom, om du en dag får poäng som kan placera dig högre än dina faktiska färdigheter kommer du förmodligen att förlora dina poäng nästa gång du spelar.

Var medveten om att den stora "bristen" i detta system, eller skillnaden, som vi kommer att kalla det, är att du i allmänhet belönas per vunnet game och inte per vunnet set. Du kommer i allmänhet att tjäna poäng genom att förlora 7-6 två gånger och vinna 6-0. Så ge aldrig upp i någon match! Allt handlar om att vinna games, och en 7-6-förlust i mycket mildare än att bli slagen 6-0. 

Det är viktigt att matcherna lägges in i samma ordning som de spelas. I allmänhet räknas det senast spelade setet mest eftersom alla spelares poäng räknas om efter varje spelat set.

Det här systemet handlar inte om att hitta vinnare. Det handlar snarare om att skapa fantastiska padelupplevelser på banan oavsett vilken nivå du spelar på. Ha kul med padel. Vi älskar det!