Hur man förhindrar padelarmbåge

Hur man förhindrar padelarmbåge

Lateral epikondylit, eller tennisarmbåge och padelarmbåge som det ofta kallas, kan vara ordentligt smärtsamt. I denna artikel kommer vi att gå igenom dels vad padelarmbåge är, och hur du kan förhindra det. Men även när det är dags att söka vård och hur behandlingen av padelarmbåge kan se ut.

Vad är egentligen padelarmbåge?

Lateral epikondylit, vanligen känd som tennisarmbåge och padelarmbåge, är svullnad av de senor som böjer handleden bakåt bort från handflatan.

En sena är en tuff vävnadssträng som förbinder muskler med ben. Den sena som troligen är involverad i padelarmbåge kallas extensor carpi radialis brevis.

Tennisarmbåge är allra vanligast hos både män och kvinnor mellan 30 och 50 år. Människor i alla åldrar kan dock drabbas och komma över smärtan som tennisarmbåge innebär.

Vad är padelarmbåge och en översikt av kroppen för att identifiera problemen

Vad orsakar padelarmbåge?

Padelarmbåge som också heter Tennisarmbåge, som namnet antyder, orsakas ofta av kraften från tennisracketen som slår bollar i backhandposition. Dina underarmsmuskler, som fäster på utsidan av din armbåge, kan bli ömma av överdriven belastning.

Dessvärre är detta även vanligt i padel så samma rörelser används en hel del vid backhandslag.

Alla kan drabbas av tennisarmbåge och padelarmbåge

Det är även värt att notera att folk som helt undviker tennis och övriga padelsporter också kan drabbas av tennisarmbåge. Ett par vanliga bakomliggande orsaker till tennisarmbåge är:

  • Målning med roller eller borste

  • Användning av en såg och andra handverktyg

  • Upprepade rörelser (musiker, snickare, kontorsarbetare)

De upprepade rörelserna och stressen på vävnaden kan resultera i en serie små revor i senor som fäster underarmsmusklerna till den beniga framskjutningen på utsidan av din armbåge. Dessa resulterar till slut i en inflammation som orsakar svullnad, smärta och stelhet.

Det gör ont på armbågens utsida är det tennisarmbåge?

Symtom på tennisarmbåge inkluderar smärta och ömhet i den beniga knoppen på utsidan av din armbåge. Denna knopp är där dina senor ansluter till skelettet. Smärtan kan också stråla ut i över- eller underarmen från armbågens utsida.

Symtom på padelarmbåge

Vanligtvis så är det största symtomet på tennisarmbåge en smärta som strålar ut från armbågens utsida, nedför underarmen och handleden.

Det är även vanligt att uppleva en stelhet som gör det svårt att räta ut, eller böja armbågen. Svaghet kan också inträffa och orsaka problem i vardagen.

Padelarmbåge kan orsaka smärta när du:

  • Lyfter något

  • Gör en knytnäve eller ta tag i ett föremål, till exempel en racket eller en kopp

  • Öppnar en dörr eller skakar hand

  • Höjer handen eller rätar ut handleden

Om du upplever stelhet, svaghet eller smärta som strålar ut från armbågens utsida längs underarmen när du utför aktiviteterna ovan så kan det vara tennisarmbåge.

Om du är osäker kan du alltid kontakta din vårdcentral om du vill veta säkert vad din smärta beror på.

Ont i armbågen från padelarmbåge och tennisarmbåge

Hur du förhindrar padelarmbåge

Att förhindra padelarmbåge kan vara klurigt för vissa personer. Särskilt om du råkar ut för tennisarmbåge genom arbetet exempelvis.

Det bästa tipset för att förhindra padelarmbåge är att helt enkelt stoppa aktiviteten som orsakar smärta, eller hitta ett annat sätt att göra det på som inte orsakar smärta eller stress för dina muskler.

Ny utrustning och förberedelse

Inom tennis eller padel så handlar detta oftast om att investera i ett nytt racket som absorberar vibrationer bättre och väger mindre, eller att börja spela med nya bättre tekniker.

Ordentlig uppvärmning och försiktig stretchning av armmusklerna innan du spelar kan också hjälpa ordentligt. Ett nytt grepp kan också vara på sin plats för en mer ergonomisk användarupplevelse.

Det kan även vara fördelaktigt att använda sig av styrketräning riktad specifikt mot underarmen för att stärka senorna och musklerna. Detta minskar risken för att drabbas av inflammation som tennisarmbåge.

Produkter som hjälper dig att förhindra padelarmbåge:

Specialutrustning

Om detta inte hjälper så kan det vara så att du behöver andra hjälpmedel. Det finns exempelvis speciella skydd och olika typer av bandage som huvudsakligen finns till för att förhindra tennisarmbåge.

Många gånger är dessa effektiva på sitt jobb och minskar risken att råka ut för besvär.

Hur behandling av tennisarmbåge och padelarmbåge ser ut

Det viktigaste steget är att vila din skadade arm och att upphöra med aktiviteten som orsakar problemen.

Behandling av tennisarmbåge innebär oftast att du helt enkelt använder dig av en kall kompress. Oftast duger det med en påse frysta ärtor eller liknande, inlindat i en tunn handduk som hålls mot armbågen ett par minuter om dagen.

Vila armen ordentligt

Om du har tennisarmbåge bör du sluta utföra aktiviteter som belastar de drabbade musklerna och senorna.

Om du använder armarna på jobbet för att utföra manuella uppgifter, som att lyfta, kan du behöva undvika dessa aktiviteter tills smärtan i armen förbättras.

Alternativt kan du kanske ändra hur du gör dessa typer av rörelser så att de inte belastar din arm. Exempelvis genom att använda den andra handen eller armen.

Träning efter att smärtan försvinner

Du bör inte köra hård träning samtidigt som du har ont i armbågen om det beror på tennisarmbåge.

Det är då bättre att använda övningar som är specifikt utformade för tennisarmbåge. Dessa är oftast enkla övningar och går ofta ut på att stretcha snarare än att lyfta tungt.

Detta är dock inte något som passar alla. Om du känner att din smärta förvärras av träning eller användning av armen så är det bättre att fortsätta att vila armen ordentligt.

Det är viktigt att lyssna på kroppen, för att undvika att förvärra smärtan och besvären.

När är det dags att söka vård?

Om smärtan i armbågen inte försvinner efter några dagars vila, besök en läkare.

Läkaren kommer då att kontrollera svullnad och ömhet och utföra några enkla tester, som att sträcka ut fingrarna och böja handleden medan armbågen sträcks ut.

Om läkaren tror att smärtan beror på nervskada kan ytterligare tester, till exempel en ultraljudsundersökning eller en MR-undersökning, göras.

Läkarvård av tennisarmbåge och padelarmbåge

Sjukgymnastik kan rekommenderas i svårare fall. Att massera och manipulera det drabbade området kan hjälpa till att lindra smärta och stelhet och förbättra rörelseomfånget i din arm.

Olika behandlingar kan användas och kirurgi kan användas som en sista utväg för att ta bort den skadade delen av senan. Det är dock väldigt ovanligt då de allra flesta fall av tennisarmbåge försvinner innan dess.

Tennisarmbåge kan pågå i allt från bara ett par veckor upp till 2 år, men en fullständig återhämtning görs inom ett år i 9 av 10 fall.


Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.