Padelbollar vs tennisbollar

Padelbollar vs tennisbollar

Vad är det för skillnad på en tennisboll och padelboll?

Det finns en del olika skillnader när det kommer till det bollarna och det är trycket och vikten i bollarna, storleken och studsen. Vi kommer att gå igenom varje del så att ni får en bättre uppfattning.

Tryck och vikt i bollarna

När det kommer till vikten på bollarna så finns där faktisk inget som egentligen skiljer bollarna åt då båda måste väga mellan 56 – 59,6 gram. Så den behöver man inte tänka på.

Men när det kommer till trycket så kan vi märka av skillnaderna. En padelboll ska ha ett inre tryck på 10 till 11 psi medans en tennisboll måste ha ett inre tryck på 14 psi. Detta medför i sin tur att padelbollarna rör på sig lite långsammare och har lite mindre studs än tennisbollarna.

Detta är även anledningen till att man hör det pysande ljudet när man öppnar ett nytt rör. Man försluter bollarna med ett visst tryck så att det ska vara färska när det är dags för spel.

Storleken mellan bollarna

Här finns det inte något speciellt som skilje bollarna åt men det finns dock regler även för detta. En tennisboll måste har en diameter på mellan 6,54 cm och 6,86 cm medans en padelboll ska ligga på mellan 6,35 cm och 6,77 cm.

Det är ingen stor skillnad som vi pratar om. Anledningen till skillnaden i storlek beror helt enkelt på att man har ett mindre tryck i padelbollen.

Studsen mellan bollarna

Som vi pratade om innan så har tennisbollarna ett högre tryck och detta leder till en bättre studs.  Man har ett officiellt sätt att mäta studsen på då man ska släppa bollen från en höjd  av 254 cm ner på ett betong golv.

En tennisboll ska ha en studs på mellan 135 cm till 147 cm och en padelboll ska ha en studs på mellan 135 cm till 145 cm. Så ingen enorm skillnad direkt.

Sammanfattning

Trots att det inte är några enorma skillnader mellan bollarna så rekommenderar vi ändå att man köper rätt boll till rätt sport. Detta då det känns annorlunda i själva spelet beroende på vilken boll som används.

Har man däremot några gamla tennisbollar liggande så kan man ju alltid ta med och testa dessa för att själva se man märker någon skillnad.

Den största skillnaden mellan bollarna är det inre trycket och det är egentligen den som styr storleken på bollarna samt studsen.

Sen vill vi bara avsluta med att poängtera att det inte finns en mycket bättre känsla än att öppna ett nytt rör bollar och höra pysen innan man sätter igång.


Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.