Hur länge håller ett padelracket?

Hur länge håller ett padelracket?

Precis som med det mesta så får man vad man betalar för även när det gäller padelracket. Billigare modeller har generellt sett en mindre chans att ha en lång livslängd än mer kostsamma modeller som tillverkas av högkvalitativa material.

Den genomsnittliga livslängden för ett padelracket är mellan 12 till 18 månader, om man inte råkar slå sönder det mot en vägg eller glas innan dess.

Det finns dock saker som du kan göra själv för att maximera livslängden på ditt padelracket, så att du inte behöver köpa ett nytt allt för ofta.

Tips för att öka livslängden på padelracket

Tips för att öka livslängden på ditt padelracket

Genom att ha ett par enkla saker i åtanke när det gäller hantering och förvaring av ditt padelracket, så kan du enkelt och smidigt öka livslängden för ditt racket markant.

Förvaring är A och O

Ett första tips är att inte förvara ditt racket i bilen. Detta då de konstant skiftande temperaturerna kan ha en negativ påverkan på ditt rackets egenskaper, vilket i sin tur kan leda till sprickor eller snabbare utslitning.

Det är även viktigt att se till att du torkar ditt padelracket ordentligt innan förvaring om det skulle bli blött.

Trots att det kan vara jobbigt att ta hand om sitt racket ordentligt, eller ta extra tid, så kan det ha stora positiva effekter för livslängden på ditt racket.

Det rekommenderas att du investerar i ett padelfodral eller en padelväska till dina racketar. Detta hjälper till att förhindra repor och slitage, men skyddar även mot vind och väder.

Det behöver inte nödvändigtvis kosta allt för mycket med ett bra fodral.

Priset är inte allt

Trots att de material som används för att tillverka ett padelracket har en påverkan på dess livslängd, så är det inte allt som spelar roll. Ett mer exklusivt racket av kolfiber kan exempelvis ha en kortare livslängd än ett väl omhändertaget billigare racket.

Oavsett vilken nivå du än spelar på så är det viktigaste hur du tar hand om racketen, detsamma gäller för avancerade spelare och nybörjare. Men att välja rätt racket baserat på hur frekvent du spelar padel är också något att ha i åtanke.

Om du inte spelar så mycket så rekommenderas det inte att göra ett köp av ett padelracket till högt pris. Här listar vi de 5 bästa padelracket för män 2022 som kan vara till hjälp när du väljer ett racket för dig.

Det är alltså en kombination av hur ofta du spelar, vilket pris du är bekväm med och vilka material som används, samt hur väl du tar hand om ditt padelracket som säger hur länge ditt racket faktiskt kommer att hålla.

Ta hand om ditt padelracket

Ta hand om ditt padelracket

Ramen på padelracket

Ramen på dina padelracketar är det som ofta slits ut först, särskilt den del av ramen som är längst fram då det är denna sektion som tar emot flest smällar när man slår väggar och golv.

Oftast så skapas små sprickor i ramen som sedan sprider sig med tiden, till slut så kan det räcka att man slår till bollen tillräckligt hårt för att ramen ska brista.

Ett enkelt tips för att minska risken för skador på ramen är att använda sig av en skyddande remsa längs ramen, så kallat ramskydd som absorberar viss del av smällarna och på så vis minskar risken för skador på ditt racket.

Dessa remsor har ingen negativ påverkan på nivån för ditt spel eller vikt på racket.

Så för avancerade spelare som oroar sig över negativ påverkan på prestanda så finns det inget att oroa sig över.

Greppet och tillbehör

Greppet på ditt padelracket är en kritisk komponent då det är svårt att få till bra slag om man inte kan få ett bra grepp om sitt racket.

Det är lätt hänt att greppet på ditt racket slits ut med tiden och att det på så vis blir allt svårare att behålla ett bra grepp.

Det finns dock produkter som är till för just detta problem. Lösningen för dåligt grepp är oftast grepplindor eller 'overgrip' och ger ett bättre grepp när du spelar.

Det som är så bra med dessa produkter är att de slits ut vid användning, medans greppet på ditt racket inte slits ut, vilket gör att det inte påverkar livslängden för ditt racket.

Dessa produkter kommer i olika utföranden och prisklasser så försök att hitta det som du tror passar bäst för just dig och din spelstil för en optimal lösning.

För dig som ofta spelar padel, kanske flera gånger i veckan så kan detta spela en stor roll i att öka livslängden för ditt padelracket.

Kärnan på ditt padelracket

Kärnan på ditt padelracket är kanske den allra känsligaste delen av ett racket.

Många av oss spelar padel och när vi är klara stoppar vi ned våra racket i fodralet och låter det ligga där tills nästa gång det är dags att spela.

Men det finns saker som är värda att tänka på när det gäller just kärnan på ditt padelracket.

Återigen så är fuktighet något som har en enorm påverkan, särskilt på mjukare racket då de suger åt sig vätska och fuktighet ur luften väldigt enkelt.

Om ditt racket har en fuktig kärna och du sedan förvarar den i en tät väska så är det ett perfekt recept för padel katastrof. Därför rekommenderas att du låter ditt racket lufttorka om det skulle bli vått.

En lösning man skulle kunna tänka sig är att kanske låta racket torka i solen, men solens UV strålar kan faktiskt skada ditt padelracket ordentligt om det gassar ordentligt, särskilt om ditt racket ligger i solen under flera timmar.

Undvik därför gärna detta och låt ditt racket lufttorka istället.

Padelracket grepp från Brapadel

Olika former på padelracket

Padelracket kommer i olika former som till en början kan verka som en ren smaksak. Men faktum är att de faktiskt fyller olika funktioner utöver att se olika ut.

Runda padelracket

Runda padelracket har låg balans, med vikten distribuerad mot greppet vilket gör att det är lätt att använda och förflytta.

Dessa racket passar utmärkt för nyare spelare eller för dig som kanske inte spelar så frekvent då det är lätt att använda och manövrera.

Droppformade padelracket

Medelbalans, vikten tenderar att ligga precis mellan toppen och greppet. Ett utmärkt alternativ för dig som tidigare spelat med ett runt racket och som vill bli en mer avancerad spelare, eller som en dag vill flytta över till diamantformade racket.

Diamantformade padelracket

Hög balans, med vikten distribuerad mot toppen av racket. Kräver större skicklighet att använda men bra träffar resulterar i hårdare slag.

De är dock mindre förlåtande än andra typer av racket och rekommenderas därför inte för nybörjare eller du som tidigare haft skador eller problem med armbågen.

Sammanfattning

Exakt hur länge ett padelracket håller beror på dels hur ofta man spelar och hur mycket man använder det, men även hur bra man väljer att underhålla sitt racket.

Generellt så kan du räkna med att behöva byta racket efter 12-18 månaders användning. Genom att förvara sitt racket på en torr plats utan extrema temperaturer så kan man ofta få en längre livslängd på sitt padelracket.

Vanliga frågor om padelracket och livslängd

Vilket padelracket ska jag välja?

Det beror på din spelstil samt hur erfaren du är med att spela padel. Om du är ny till padel så rekommenderas att du väljer en lättare racket då de är enklare att använda.

Därför rekommenderas generellt lättare, mjuka och runda padelracket åt nybörjare, och tyngre padelrackets med hög balans för mer erfarna spelare. Läs även denna artikeln där vi förklarar hur du väljer rätt padelracket.

Kan man laga padelrack?

Om du upptäcker en spricka i ditt padelracket så rekommenderas det inte att du använder det för att spela.

Vissa sprickor är möjliga att reparera, men om du väljer att spela med ett padelracket som har en spricka i sig så är risken stor att sprickan kan sprida sig eller förvärras.

Vad menas med hög balans inom Padel?

När man pratar om balans för padelracket så handlar det om vart tyngden i racket ligger. Så på ett padelracket med hög balans så ligger tyngdpunkten högre upp mot toppen av racketen.

På ett racket med låg balans så ligger tyngdpunkten istället närmare botten och greppet på racketen. Med hög balans inom padel menar man oftast diamantformade padelracket.


Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.