Hur ska man välja padelracket?

Hur ska man välja padelracket? 2022

Många som provar på padel funderar över hur man vet vilket racket man bör välja, och behöver ofta hjälp med att välja rätt padelracket. Eftersom det finns så pass många olika typer av modeller, tillverkade i olika material i olika former, så kan det lätt bli överväldigande.

Så hur ska man egentligen välja padelrack?

Tre olika former

Padelracket kommer i tre olika former, dessa är: runda, droppformade & diamantformade. De olika formerna har olika egenskaper, som därför gör att de passar olika typer av padelspelare. Det är viktigt att du förstår vad dina styrkor är när du ska välja rätt padelracket.

Runda padelracket

Ett runt padelracket passar generellt allra bäst för nybörjare, detta då de är lätta att manövrera med sin låga vikt placerade längre ner på racket, alltså mer mot handtaget.

De har ofta även en större sweet spot, och är därför mer förlåtande vilket passar nybörjare alldeles utmärkt. Ett utmärkt val av runt racket är exempelvis VARLION LW SUMMUM PRISMA W 2022 som har stor träffyta, och även ser riktigt bra ut.

Se även vår produktsamling av runda padelracket.

Exempel på Runt Padelracket - ADIDAS ADIPOWER CTRL LITE 3.1 2022Exempelprodukt på ett runt padelracket

Diamantformade padelracket

Diamantformade padelracket passar allra bäst för spelare med racketvana, eller spelare som har gott om erfarenhet av att spela padel.

De gynnar offensiva spelare allra mest och är svårare att manövrera med, men ger i utbyte mer kraft i slagen för rejäla smashar och bandejas.

Se även vår produktsamling av diamantformade padelracket.

Exempel på diamantformat padelracket - TECHTON STOCKHOLM SS20Exempelprodukt av ett diamantformat padelracket

Droppformade padelracket

Precis som namnet antyder så har droppformade padelracket ett huvud vars form påminner om en droppe.

De beskrivs ofta som ett mellanting av de andra racketarna, då de är lättare att manövrera än ett diamantformat racket, men erbjuder mer fart än runda racketar.

Se även vår produktsamling av droppformade padelracket.

Exempel på Droppformat Padelracket - Varlion Bourne Summum Prisma W 2022Exempelprodukt på ett droppformat padelracket

Dina spelvanor spelar stor roll

Ett av de enklaste sätten att veta vilket padelracket man bör välja, är att ta sig en närmare titt på sina egna spelvanor.

Dina spelvanor dikterar nämligen även vilka behov du har, vilket i sin tur avslöjar vilken typ av padelracket du borde välja.

Hur ofta spelar du padel?

En person som exempelvis spelar för skojs skull med sina vänner någon gång i veckan har oftast inte samma krav på sitt racket som en person som spelar flera gånger varje vecka.

Kika därför på hur ofta du faktiskt spelar padel och använd detta som riktlinje.

Om du spelar ofta, investera lite mer i ett racket av hög kvalitet. Om du spelar någon gång i veckan så är det oftast bättre att välja ett enklare racket.

Vilken nivå ligger ditt spel på?

Om du exempelvis precis har börjat spela padel så rekommenderas det oftast att du väljer ett enklare och mer förlåtande padelracket.

Främst på grund av att de ofta passar nybörjare bättre, men även då de heller inte är allt för dyra.

För dig som spelar på en högre nivå, är mer atletisk, eller som kanske till och med är deltagare i tävlingar och turneringar, så är det kanske dags att investera i ett ordentligt racket.

Det är värt att nämna att racket i högre prisklasser ofta är ämnade åt en specifik spelstil, eller är svårare att manövrera med.

Du som är nybörjare bör därför spara dessa tills du har mer erfarenhet, och vet vilken spelstil som passar just dig allra bäst.

Välj ett padelracket som gynnar din spelstil

Om du precis har börjat spela padel så är det fullt normalt att inte riktigt ha någon föredragen spelstil riktigt än.

Men när man spelat ett tag så kommer man att börja luta mer åt en särskild spelstil. Detta har i sin tur en stor påverkan på vilket padelracket du borde välja.

Saker som vilken sida du föredrar att spela på eller om du spelar defensivt eller offensivt, är viktigt att tänka på inför valet av ett nytt racket. Ett padelracket ska gynna just din spelstil vilket är varför de kommer i så många olika utföranden.

Använder du dig av precision och kontroll i dina slag så är det bäst att investera i ett padelracket som lyfter fram dessa egenskaper. Då passar det bäst att använda lättare racketar som ger mer kontroll på slagen.

Satsar du helhjärtat på kraft i slagen och gärna avgör med hårda smashar, så rekommenderas ett tyngre racket med vikten fördelad mot toppen av racket för mer fart i slagen vilket tyngre racket genererar enklare.

Vikten på padelracket

Med alla tips och råd som diskuterar olika vikter på padelracket så är det lätt att tro att det skiljer en hel del i vikt. Men faktum är att majoriteten av alla padelracketar ligger mellan 340 och 390 gram.

Trots att det inte är allt för mycket vikt som skiljer de åt, så har det en stor påverkan på spelupplevelsen.

Padelracketar för juniorer och damer har oftast lägre vikt för lättare manövrering. Medans tyngre racketar generellt ger mer fart i slagen, men är svårare att manövrera med.

Ett diamantformat padelracket väger exempelvis ofta runt 375 gram vilket ger mer fart.

Ett sådant racket är ADIDAS METALBONE 3.1 som har bra fart och kontroll, och är ett padelracket som passar avancerade spelare. Medans spelare med mindre erfarenhet rekommenderas att välja ett padelracket som väger mindre.

Tjocklek på padelracket

När man pratar om tjocklek på padelracket så är majoriteten av de 38 mm tjocka.

Det finns även vissa racket som är lite tunnare och kommer i tjockleken 36 mm. Tjockleken påverkar inte spelet allt för mycket, men det kan ha viss effekt.

Tunnare racket är då mer lättspelade medans standarden på 38 mm ger lite mer fart, dessa skillnader är dock små.

Sammanfattning

Om du är en nybörjare, så är det allra bäst att köra med ett runt padelracket med en lägre vikt för lättare manövrering. Mer avancerade spelare kan ofta med fördel välja ett tyngre padelracket i antingen droppform eller diamantform.

Genom att ha din spelstil i åtanke så kan du välja rätt padelracket med lätthet. Det viktigaste är att välja ett padelracket som gynnar dig och din spelstil allra mest.

Se även vår artikel om hur länge ett padelracket håller för att veta mer om hur du bör välja rätt padelracket och även ta hand om det.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Padel

Vanliga frågor om hur man väljer rätt padelracket

Vad kostar ett bra padelrack?

Det som främst påverkar priset på ett padelracket är de material som används vid tillverkning, men även vilket märke som tillverkat ett padelracket. Oftast så kostar padelracket allt från 700 kr upp till 6000 kr. Din budget kan därför spela roll när det gäller att välja padelracket. Här listar vi de 5 bästa padelracket för män 2022.

Vad är hög och låg balans?

När man pratar om hög och låg balans för padelracket så handlar det om vart tyngdpunkten ligger.

På ett racket med låg balans så är tyngdpunkten närmare skaftet, vilket är vanligt för runda racket.

Den låga balansen gör att det är du själv som behöver generera kraften i dina slag. Man rekommenderar racket med låg balans för nybörjare, eller spelare som haft skadeproblem såsom tennisarmbåge.

Ett racket med hög balans har tyngdpunkten närmare toppen av slagytan, och är vanlig för diamantformade racket.

Den höga balansen gör att racket hjälper till att generera kraft för slagen, vilket resulterar i högre hastigheter. Man rekommenderar hög balans för avancerade eller mer atletiska spelare.

Det finns även padelracket med medelbalans, vars tyngdpunkt är centrerad. Dessa agerar som mellanpunkt mellan låg och hög balans.

Målet är att ge bättre kontroll än racket med hög balans, men mer fart än racket med låg balans.


Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.